Sunday, June 21, 2009

Trandafirul in mitologia greceasca


Exista in lume nenumarate legende despre aparitia trandafirului, despre capatarea diferitelor culori, despre felul in care si-a castigat spinii, etc ...
O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare. Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei, si a vrut ca noua floare sa nu aiba pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalti zei ca fiecare sa-i daruiasca cate ceva din atributele lor: Dyonissos i-a daruit parfumul ametitor, Cele 3 Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Zephyr, vantul de primavara, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa lumineze si sa-l infloreasca.
La urma, Ares, zeul razboiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea sa isi poata apara frumusetea.

1 comment:

  1. După numele trandafirului a fost botezată insula Rhodos (rhodon însemnând în greceşte trandafir) Trandafirul este asociat şi cu moartea. În Roma antică sărbătoarea Rosalia, (preluată în creştinism sub numele de Rusalii) avea loc în fiecare primăvară şi era închinată strămoşilor. Atunci se presărau pe morminte petale, sau se atârnau de cruci coroane de trandafiri roz, nu numai ca ofrandă ci şi ca simbol al regenerării.

    ReplyDelete